Allergievrije honden

onderzoek naar allergievrije honden langharige rassen die minder verharen

ALLERGIEVRIJE HOND BOOMER?

 

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft een allergie voor dieren. Ongeveer 1 op de 10 mensen zijn allergisch voor honden, katten, vogels of andere diersoorten. Onder mensen die ook aan astma lijden is dit aandeel zelfs nog groter, ongeveer 25%. Vandaar dat er veel vraag is naar allergievrije honden soorten.

 

Er is vaak zelfs een wachtlijst voor de aanschaf van allergievrije honden. De allergische reactie ontstaat meestal wanneer er contact optreed met het speeksel van het huisdier, of wanneer huidschilfers, haren of veren worden ingeademd. De allergische reactie kan in hevigheid variëren van slechts vervelend (jeukende, tranende ogen) tot ronduit gevaarlijk (bijv. een astma aanval die het ademen belemmert). Geen wonder dat er op internet veel wordt gezocht naar hypoallergene hondensoorten. Met een hypoallergeen ras wordt in dit geval bedoeld een hondenras dat in mindere mate zorgt allergische reactie en dus van allergische symptomen. 

Volledig allergievrije honden bestaan helaas niet.

Honden allergenen

aanwezige honden allergenen in huidschilfers en speeksel van het huisdier

Honden allergenen zijn erg klein, plakkerig en wegen zeer weinig. De allergenen ontstaan in de huid, het speeksel en de urine van de hond, en worden makkelijk via de lucht verspreid tot in alle uithoeken van een huis. Niet alle honden allergenen zijn hetzelfde gelukkig, en sommige allergenen zijn ras afhankelijk waardoor sommige rassen minder allergenen produceren dan anderen.

 

Voorbeelden van rassen die minder allergenen produceren zijn poedels, airedales en schnauzers. Zij verliezen ongeveer 5 tot 7 keer zo langzaam huid en haar als andere rassen zoals cocker spaniels, ierse setters of duitse herders. Zoals je begrijpt zorgen deze typen honden dus voor minder problemen bij mensen met een hondenallergie. Een ras met kort of weinig haar is niet meteen een oplossing voor het probleem, aangezien de meest heftige reacties worden veroorzaakt door de huidschilfers van de hond.

 

De Boomer is geen officieel erkend hondenras. De Boomer ontstaat uit een kruising van twee hondenrassen. Er zijn veel kruisingen van de Boomer in omloop. De Boomer is een gezelschapshond die fijn is als gezinshond, omdat hij goed overweg kan met kinderen. Voor mensen die allergisch zijn voor honden is deze hond ideaal, omdat hij niet snel verhaart echter is het onmogelijk een allergie reactie volledig uit te sluiten.

Tips voor de aanschaf

bestaat er een anti allergene boomer pup of verharen alle honden

Doe onderzoek naar de hondensoort waar je in geinteresseerd bent en kijk of- en in welke mate er allergische symptomen optreden.

Kijk of je de allergievrije hond volledig bij jouw levenspatroon past.

Zorg dat de vacht van de hond vaak geknipt wordt.

Zorg dat de hond vaak gewassen wordt om allergeen uit de vacht te verwijderen.

Hou altijd medicijnen binnen handbereik in geval van ernstige allergieen (bv astma).

 

KARAKTER

De Boomer is een gezelschapshond. De hond is aanhankelijk en wordt daarom vaak schoothondje genoemd. Er zit veel leven in deze hondjes en ze zijn niet snel bang. De Boomer wordt getypeerd als leergierig, intelligent, volgzaam en spontaan. De Boomer is geen waakhond, maar als er bezoek komt blaft hij vaak wel. Dit komt voornamelijk voort uit enthousiasme. Als vanaf pup zijnde de Boomer consequent wordt opgevoed, is het een gemakkelijk opvoedbare hond die niet veeleisend is. De Boomer kan goed met kinderen overweg en is ideaal als gezinshond. De Boomer vindt het leuk om balspelletjes te spelen en hij heeft genoeg aan drie kleine wandelingen per dag.

 

VACHT

De vacht kan in vele kleuren voorkomen bij de Boomer. Dit ligt aan de kruising. De vacht is vaak langharig en heeft veel verzorging nodig. Het is raadzaam om de Boomer elke dag te kammen of borstelen. Hierdoor worden klitten verwijderd en zullen huidschilfers, stof en vuil verwijderd worden, waardoor de hond minder snel gaat ruiken. Ook kan het voorkomen dat de vacht krulvormig of kortharig is. Maar dit komt echter minder voor. Een voordeel is dat de Boomer weinig haren verliest en daardoor ideaal is voor mensen die allergisch zijn voor honden. Zij zullen weinig of geen last krijgen van allergische reacties.

 

AANSCHAF BOOMER PUPS

Boomer pups worden veel aangeboden via internet. Er zijn drie soorten aanbieders van deze Boomer pups. Particulieren die het leuk vinden om eens een nestje te hebben van hun eigen hond, fokkers die uit commercieel oogpunt deze honden kruizen en asiels die deze honden aangeboden krijgen. Bij de aanschaf van de pup moeten mensen opletten of ze niet met een broodfokker te maken hebben. Van een broodfokker is vaak sprake als deze fokker tegelijkertijd vele puppies van meerdere hondenrassen of honden kruisingen aanbieden. Hierdoor krijgen de pups niet de aandacht die zij nodig hebben of ontbreekt zelfs de moeder in de eerste weken van het leven van de pups. Daarnaast wordt de moederhond vaker gedekt dan gezond is voor de moederhond, waardoor de pups afwijkingen kunnen krijgen bij het volgroeien in de baarmoeder. Let er bij de aanschaf van een pup dus goed op of de moeder aanwezig is en of zij er gezond uitziet. Daarnaast is het van belang dat de pups goed gesocialiseerd zijn en in een huiselijke omgeving opgegroeid zijn.